INTRODUCCIÓ RUTES BTT

En primer lloc, abans d’exposar les rutes Btt Terra de Bacus per la D.O Pla de Bages, cal fer una introducció. De fet, algunes teories sostenen que Bages prové de Bacus, el déu del vi. D’altres, que prové de la llengua ibera anterior. Sigui com sigui, no hi ha cap dubte que la comarca del Bages era en l’època romana un important productor de vi. Àmfores, utillatges, estris i fins i tot referències escrites -també més enllà de les fronteres- d’així ho demostren.

Després de la caiguda de l’Imperi Romà es produeix un important abandonament de la vinya durant llargs segles. Fins passat el període d’ocupació musulmana, no es reprèn la producció vinícola. De fet, amb el cristianisme es reprendrà paulativamente, segle rere segle, fins a l’arribada de la Plaga de la Fil·loxera al 1890. Com a mostra, ja en 1330 el propi rei Alfons IV “el Benigne” decreta que a Santpedor es prohibeixi als forasters entrar vinya o baremació. Santpedor, per exemple, ja produïa suficient vi per a moltes altres poblacions.

Sobretot, és important destacar que al llarg del s. XIX i fins al 1890 pràcticament tot el Bages va estar cobert de vinyes, amb més de 4.000 cabanes de “pedra seca”. Encara avui, pedalejant entre pinedes i alzines, s’observen les antigues “feixes” (bancals) cobertes per boscos, tines de pedra totalment abandonades ..

Finalment, la Plaga de la Fil·loxera, que va provocar un notable abandonament de la vinya i del territori rural. Es passa del món rural a les fàbriques, de les colònies tèxtils o les ciutats. De les centenars i centenars de masies i famílies dedicades a la vinya tot just queden poc més d’una vintena, experts productors -alguns amb segles d’història- agrupats en la DO Pla de Bages.

LES RUTES

Amb aquests recorreguts, podem arribar a descobrir gairebé una desena de productors -segons la ruta escollida-, entre constants referències i paisatges a la producció vinícola, al llarg del de Geoparc de la Catalunya Central.

Rodant entre extraordinaris racons, carrerons i monestirs, pedalant entre magnífics boscos sota la impressionant presència de la muntanya màgica de Montserrat o gaudint de la seva gastronomia en algun dels seus excel·lents restaurants, es trasbals per què Terra de Bacus és molt més que explorar la DO Pla de Bages.

A més, descobrirà diversos elements del Geoparc de la Catalunya Central (aprovat per la Unesco) com les muntanyes de sal d’un antic mar. O el perquè de la singular forma de la muntanya de Montserrat i altres sorpreses més…

 

1 DIA TERRA DE BACUS

Amb un recorregut total proper als 15 km, aproximadament, es tracta d’un itinerari molt fàcil per a l’usuari mitjà. Perquè és un recorregut amb diverses vistes de Montserrat, sense complicacions, sovint entre vinyes. Per poder gaudir plenament de l’entorn.

 

2 DIES TERRA DE BACUS

Amb un recorregut total de 106 km (o 97 km a l’opció light) -53 (o 44) km el primer dia i 53,18 el segon-, es tracta d’un itinerari fàcil per a l’usuari mitjà. No té dificultats tècniques, pujades “impossibles” o trialeres.  Així podrà gaudir plenament de l’entorn sense complicacions.

 

3 DIES TERRA DE BACUS

Hi estem treballant….  Molt aviat!

Open chat
1
Hola
En que et puc ajudar?